Uitvoering: 2013
Opdracht: Verduurzaming kerkgebouw

 

Voor de Sint Cyriacus Kerk in Hoonhorst hebben wij bijgedragen aan het verduurzamen van de verwarming. De bestaande direct gestookte gasheater was verouderd en gebruikt veel aardgas. De stookkosten per kerkdienst lopen op tot in de tientallen euro’s.

Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een direct gestookte gasheater. Deze zuigt lucht uit de kerk, verwarmt deze en blaast het terug. Uit onderzoek is gebleken dat de uitblaaslucht te warm was en direct in de kerk opsteek en in de nok van het gebouw terecht kwam. Hierdoor werd er veel gas verbruikt om het gebouw op te warmen.

We hebben in samenwerking met partners het ontwerp gemaakt waarbij de direct gestookte gasheater vervangen wordt door een cv-ketel met warmtewisselaar in de luchtstroom. In het ontwerp hebben we sterk rekening gehouden met een gereduceerde inblaaslucht temperatuur. Zo blazen we slechts in met 23°C. Hierdoor kan de verwarmingsinstallatie verkleind worden en wordt er niet onnodig hoog verwarmt. Samen met speciale inblaasjets word de lucht gelijkmatig verdeeld. Na de renovatie van het verwarmingssysteem zijn de gaskosten ongeveer met 50% gereduceerd en is het comfort in de kerk sterk verbeterd.

Werkzaamheden

  • Installatie ontwerp verwarming en ventilatie;
  • Aanbesteding begeleiding;
  • Directievoering.

> Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief