Uitvoering: 2014-2016
Opdracht: Optimalisatie energiecentrale

Riverlight is een nieuw appartementencomplex opgeleverd in fasen tussen 2014 en 2016. Riverlight is direct gelegen aan de rivier De Theems in het hart van London. Het project omvat 906 appartementen, een winkel, kantoor, horeca en een eigen fitness met zwembad voor de bewoners. De ontwikkeling bestaat uit 6 gebouwen welke zijn verrezen uit een centrale parkeergarage van 2 verdiepingen. De torens variërend in hoogte van 12 tot 20 verdiepingen.

Het project maakt deel uit van Londen’s grootste herontwikkelingsproject. Het Nine Elms regeneration project met het iconische oude Battersea powerstation in het middelpunt. Er zullen 20.000 appartementen, kantoren, retail, scholen, parken en een nieuw metrostation worden ontwikkeld. Dit maakt deze ontwikkeling een van de grootste binnen Europa.

Configuratie energiecentrale

  • WKO van 200 m³/h bestaande uit 4 bronparen (8 bronnen);
  • 3 stuks warmtepompen (Carrier) 600 kWth per stuk;
  • 3 IFTech skids large (970 kWth cooling en 600 kWth heating per stuk);
  • 8 Remeha gas 610 ECO ketels van 610 kW per stuk;
  • 2 WKK’s van 200 kWe en 100 kWe;
  • 60m³ warmbuffervat voor dag/nacht opslag van warmte.

Na oplevering zijn er een groot aantal problemen ontstaan bij het bedrijven van de collectieve energievoorziening. Met name voor verwarming is het niet mogelijk om de warmtepompen in te schakelen. Door de te hoge retourtemperatuur van de appartementen kunnen de warmtepompen niet functioneren in verwarmingsbedrijf.

Wij hebben ondersteunt bij het zoeken naar oplossingen voor het probleem met de hoge retourtemperatuur. Daarnaast hebben we een drietal inbedrijfstellingen bijgewoond waarbij de regelstrategie is geoptimaliseerd, getest en in bedrijf genomen. Ondanks alle inspanningen is het niet mogelijk de warmtepompen in warmtelevering te schakelen. Helaas zijn hier grote investeringen voor nodig. Er is nog geen besluit genomen over hoe nu verder.

> Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief