Uitvoering: 2014-2016
Opdracht: WKO optimalisatie

National Maritime Museum in Greenwich London huisvest sinds het begin van de 19e eeuw een op de marine gebaseerde kunstgalerij. De collectie bestaat uit de belangrijkste collectie ter wereld over de geschiedenis van Groot-Brittannië op zee, waaronder maritieme kunst, cartografie, manuscripten, officiële openbare archieven, scheepsmodellen en plannen.

In 2011 opende het National Maritime Museum de Sammy Ofer Wing. Deze vleugel omvat een speciale tentoonstellingsgalerij en een café met buitenterras. De ruimten worden gekoeld, verwarmd en ontvochtigd door gebruik te maken van een WKO met warmtepomp.

Configuratie energiecentrale:

  • WKO van 45 m³/h;
  • Een Ciat warmtepomp van 340 kWth;
  • IFTech skids small (260 kWth koeling en 340 kWth verwarming);
  • 4 gas ketels van 100 kW per stuk;
  • 2m³ buffervat voor tapwater voorverwarming.

Na oplevering heeft de warmtepomp installatie niet optimaal gefunctioneerd. Gasketels werden ingezet voor warmtelevering en er werd warmte van de gasketels afgevoerd en gedumpt in de WKO. We hebben een inventarisatie uitgevoerd betreft het functioneren van de installatie en de energieperformance is geëvalueerd. Tijdens drie optimalisatie bezoeken is de regelstrategie geoptimaliseerd, getest en in werking gesteld.

Door de grote hoeveelheid koel- en verwarmingsvraag voor de ontvochtiging is er nagenoeg het hele jaar door primair koelvraag. Bij een buitentemperatuur beneden de 5 graden is er primair warmtevraag. Door dit vraagprofiel is er een groot warmteoverschot ontstaan in de bodem. We hebben voorgesteld om een tapwaterbuffervat te plaatsen voor de voorverwarming van warm tapwater. Daarnaast is onderzocht of de CV-ketels kunnen worden vervangen voor hoge temperatuur booster warmtepompen. De ketels voorzien de oudbouw van warmte. Beide opties zijn positief ontvangen en het buffervat voor tapwater is direct geïnstalleerd. De booster warmtepomp is uiteindelijk (nog) niet geplaatst.

> Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief