Uitvoering: 2019
Opdracht: Engineering afgiftesysteem

 
Meppel Energie is een regionale duurzame energieleverancier en heeft zich volledig toegelegd op het ontwikkelen, bouwen, beheren en onderhouden van duurzame energiesystemen. Het paradepaardje is de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen. MeppelEnergie heeft voor deze wijk een collectief warmte-koudesysteem ontwikkeld om warmte en koude te leveren aan de woningen in de wijkdelen Centrumwonen en Broeklanden.

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door een cv-ketel op aardgas. In Nieuwveense Landen is er geen aardgasnet. Hier worden woningen namelijk aangesloten op een collectief warmte-koudesysteem van MeppelEnergie. Dat werkt net zo goed en biedt bovendien meer comfort. In plaats van een cv-ketel, is er een afgifteset meterkast.

Zo werkt het

Vanuit de centrale installatie in de wijk wordt met ondergrondse leidingen warm water naar de afgifteset in de woning getransporteerd. Via de warmtewisselaar in de afgifteset wordt de warmte overgedragen aan de verwarmingsinstallatie en de warmwatervoorziening in de woning. Als het water in het systeem zijn warmte via de warmtewisselaar heeft afgestaan aan uw verwarming of warmwatervoorziening, gaat het via een retourleiding terug naar de centrale installatie. Hier wordt het water weer verwarmd.

Comfortkoeling

Een groot bijkomend voordeel van het collectief warmte-koudesysteem is dat het huis ’s zomers gekoeld kan worden met comfortkoeling. In plaats van warm water, stroomt er koud water door het verwarmingssysteem. De binnentemperatuur blijft dan op warme dagen een paar graden lager dan de buitentemperatuur. Dat zorgt voor een aangenaam en comfortabel klimaat in de woning, maar kan niet worden gezien als een aircosysteem. Koelen is ’s zomers automatisch beschikbaar. Daarnaast blijft het mogelijk om op een koude zomerdag de woning gewoon te verwarmen.

Werkzaamheden

Wij hebben de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Opstellen warmteverliesberekening;
  • Opstellen P&ID inclusief materiaallijst;
  • Opstellen drukverliesberekening;
  • Opstellen legplan vloerverwarming/koeling;
  • Uitwerking leidingtracé inpandig.

Met deze tekeningen en berekeningen zijn de werkzaamheden in de woning door de installateur uitgevoerd.
 

 
> Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief