Bij een nieuw gebouw kan het verplicht zijn om mechanisch te ventileren, daardoor gaat er veel energie verloren. Door het toepassen van warmteterugwinning (afgekort: wtw) wordt de inkomende buitenlucht verwarmt met de afgevoerde lucht uit het gebouw. Een warmte terugwin systeem draagt bij aan het verlagen van de energiekosten, en levert een hoger energielabel op.

Wat betekent warmteterugwinning?

Warmteterugwinning (wtw) gaat over het doorgeven van zowel warmte als koude. In de ventilatiewereld betekent warmteterugwinning het overdragen van temperatuur van de ene luchtstroom aan de andere. Warmteterugwinning zorgt ervoor dat warmte, en daarmee energie, niet verloren gaat wanneer er frisse buitenlucht wordt gebruikt om een gebouw te ventileren. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning houdt de luchtstromen in het gebouw in balans, met behoud van energie (95%). Daarom wordt warmteterugwinning ook wel balansventilatie genoemd.

Hoe werkt het warmteterugwinning?

Bij warmteterugwinning worden twee luchtstromen met elkaar in contact gebracht, zodat de energie van de één kan worden overgedragen op de ander. Dit gebeurt door twee luchtstromen dicht langs elkaar te laten stromen, zonder ze te mengen.

Wat is het voordeel van warmteterugwinning?

Het voordeel van warmteterugwinning is dat het ervoor zorgt dat het gebouw geventileerd wordt met frisse buitenlucht, zonder dat daarbij de binnentemperatuur verandert. Door te ventileren met warmteterugwinning kan maar liefst 95% van de warmte of koude uit de afvoerlucht worden teruggegeven aan de toevoerlucht. Een warmte terugwin systeem/installatie zorgt voor een flinke besparing op energiekosten van verwarming in de winter en koeling in de zomer. Met een wtw-installatie voldoet een gebouw sneller aan wettelijke bepalingen rondom duurzaamheid. Daarnaast zorgt een warmte terugwin systeem/installatie voor meer comfort en is het goed voor de gezondheid van gebruikers van het gebouw door het verhogen van de binnen luchtkwaliteit.

Ventileren met warmteterugwinning

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk goed te ventileren. Ventileren is het proces waarbij ‘verse’ lucht van buiten naar binnen wordt gebracht en waar gelijktijdig de ‘gebruikte’ vervuilde binnen lucht naar buiten wordt afgevoerd.

Warmteterugwinning kan deel uitmaken van een energiezuinig gebouw en wordt regelmatig toegepast in combinatie met balansventilatie en lage-temperatuur-verwarming (LTV). Warmteterugwinning is een methode om warmteverliezen door bijvoorbeeld ventilatie te verminderen.

Veel gestelde vragen over warmteterugwinning (wtw)

Mag bij ventilatie met warmteterugwinning een raam open?

Ja, bij ventilatie met warmteterugwinning kunnen ramen en deuren van het gebouw opengezet worden. Dit heeft geen invloed op de werking van het ventilatiesysteem.

Is ventileren niet hetzelfde als luchten?

Ventileren is het continu verversen van lucht in het gebouw. Een raam of deur openzetten, is enkel luchten en heeft niet dezelfde invloed als ventileren. Ventilatie met warmteterugwinning houdt de luchtkwaliteit in het gebouw op het gewenste niveau en bespaart op de verwarmingskosten.

Kan een gebouw gekoeld worden d.m.v. ventilatie?

Ja, een gebouw koelen met behulp van ventilatie zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Warmte terugwin systemen kunnen namelijk naast warmte terugwinnen, ook koude terugwinnen. Hierbij wordt de koude lucht, die al in het gebouw aanwezig is gebruikt om de verse buitenlucht af te koelen voor deze het gebouw ingaat.

Heeft u een vraag over duurzame energie?

Neem contact op met Hendrik Wielink. Duurzaam Actief is gespecialiseerd in het verduurzamen van het bestaande en nieuw vastgoed. Wij adviseren zowel installateurs, collega adviseurs, gebouweigenaren en overheden bij het nemen van keuzes om tot een duurzame omgeving te komen.

Warmteterugwinning (wtw) 1
Hendrik Wielink

Adviseur energiesystemen

T06 22 92 84 43Mh.wielink@duurzaamactief.nl