Uitvoering: 2019-2020
Opdracht: Aardgasvrij verwarmen rijksmonumenten

Duurzaam Actief heeft samen met de gemeente Staphorst in het kader van de Alliantiefabriek  (2016) de alliantie ondertekend ‘dorpsverwarming Staphorst’. In het kader van dit samenwerkingsverband is onderzoek verricht naar de opties voor een betaalbaar alternatief voor aardgasvrij verwarmen van de monumentale boerderijen aan de gemeenteweg in Staphorst. Monumenten zijn immers lastig te verduurzamen en bovendien kunnen de kosten voor verduurzaming erg hoog oplopen.

In dit gebied staan 70 rijksmonumenten, 57 gemeentelijke monumenten en 315 overige woningen. In totaal zijn dit 442 woningen. Samen hebben zij een totaal gasverbruik van 1.250.000 m³ per jaar (2.800 m³ per woning). Voor het gasverbruik wordt ongeveer € 1.025.000 per jaar betaald.

Verrichte werkzaamheden:

  • Varianten studie aardgasvrij verwarmen
  • Kosten inventarisatie varianten

In de studie zijn een breed scala aan varianten bestudeerd, van individueel tot collectief, van biomassa tot warmtepompen. Uiteindelijk is gebleken dat een collectief warmtenet met warmtepompen op basis van ondiepe geothermie het meest rendabel zijn qua energieprestatie en kosten.

Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief