Uitvoering: 2013
Opdracht: Ontwerp warmtenet

De gemeenschap van Hoonhorst is medio 2019 onder de naam Duurzaam Hoonhorst aan de slag gegaan met duurzaamheid. Met de blik op 2050 is en wordt er nagedacht over samen leven, wonen en werken in Hoonhorst, nu, straks en in de verre toekomst. Het doel is een ecologisch, economisch & sociaal duurzaam Hoonhorst.

In 2013 won Duurzaam Hoonhorst de titel Duurzaam Dorp Overijssel, het prijzengeld van anderhalf miljoen euro is besteed aan het verduurzamen van Hoonhorst. Een onderdeel van deze verduurzaming is het plaatsen van een houtgestookte dorpsverwarming.

Dorpsverwarming

Burgers van de gemeenschap Hoonhorst kunnen op gezette tijden schoon groen, snoei en kapafval gratis inleveren bij het Hoonhorster Groenrecyclingsbedrijf Van Lenthe. Het grove materiaal wordt uitgesorteerd, gesnipperd en gedroogd. Een deel van deze biomassa gaat voor maatschappelijk “tarief” naar een centrale houtgestookte CV. Hiermee worden een aantal objecten als de school, de kerk, het cafézalencentrum, de molen, het kulturhus en toekomstige seniorenappartementen verwarmd.

Hiervoor is in de nieuw te bouwen Potstal een Snipperkelder en een houtsnippergestookte CV installatie inclusief buffervat geplaatst. Vanaf de Potstal is een ondergronds, geïsoleerd leidingnet aangelegd. De school is aangesloten op het leidingsysteem middels een warmtewisselaar. In de technische ruimte van de school is tevens een buffervat geplaatst. Ook zalencentrum Kappers en de bibliotheek zijn aangesloten op het warmtenet middels een warmtewisselaar. De gehele technische installatie is eigendom van de Stichting DZHH en zal door de stichting geëxploiteerd worden. De warmte afnemers kopen warmte van de stichting in tegen een maatschappelijk tarief.

Werkzaamheden

Duurzaam Actief heeft de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Opstellen tracé tekening
  • Opstellen P&ID

 

> Bekijk alle projecten van Duurzaam Actief